Plante ornamentale Timisoara

planteornamentale

 

         Plantele ornamentale au un rol peisagistic si decorativ deosebit datorita proprietatilor si aspectului lor inconfundabile. Amenajarea unui spatiu verde cu o bogata compozitie de specii si varietati, se remarca prin

culori si forme de o mare diversitate armonios combinate, astfel incat prin amenajarea unei gradini sau a unui parc sa aducem natura in mijlocul nostru.

Plantele ornamentale in speta arbori si arbusti se impart in doua mari categori:
- arbori si arbusti de rasinoase
- arbori si arbusti de foioase

Arbori si arbusti de foioaseau frunzisul persistent, coloritul variat avand nuante de verde, albastrui, auriu... Pot avea diferite forme: conice, globuloase, columnare, taratoare, fiind de talii diferite, de la arbori mari la arbusti pitici. In general prezinta un temperament de umbra si semiumbra dar se adapteaza si in zone insorite, nu sunt foarte pretentiosi in privinta solului dar trebuie ajutati periodic cu substante nutritive.

Exemple de arbori si arbusti de rasinoase: brad, molid, pin, ienupar, tisa, chiparos, thuja,ect.

Arbori si arbusti de foioase cuprind speci si varietati foarte raspindite in special in parcuri, gradini publice, zonelor industriale, soselelor, strazilor. Acestia se impun prin talie, frunzis, flori, find amplasati atat solitar cat si in grupuri.

O deosebita importanta pentru noi o au lianele precum si arbusti taratoridin cadrul lor. Arbori si arbusti de foioase sunt foarte putin pretentiosi in privinta solului, temperamentului, si conditiilor de mediu, fiind foarte adaptabili.

Exemple de arbori si arbusti de foioase:magnolia, albitzia, catalpa, platan, tei, mesteacan, salcie, artar, lonicera, pyracantia etc.

Plantare si ingrijire arbusti ornamentali rasinoase(conifere)

- Manipulati cu grija plantele pentru ca pamantul din balot sa ramana pe cat posibil atasat de radacini (Nu trantiti brusc,iar la ridicare prindeti cu mana de balot, nu de planta).

PLANTAREA
- Perioada optima de plantare este repausul vegetativ(sfarsitul lunii septembrie –aprilie) .In functie de evolutia vremii perioada de plantare poate fi extinsa cu 2 saptamani.
- Sapati gropile de dimensiuni putin mai mari decat balotul de pamant cu radacinile.

- Se asaza in groapa planta cu balotul de pamant ,se desface ambalajul in partea superioara si lateral apoi se lasa pe fundul gropii fiind biodegradabil.Nu se recomanda desfacerea ambalajului inainte de introducerea balotului in groapa pentru ca pamantul din jurul radacinilor sa nu se imprastie.

- Turnati turba si gunoi de grajd fermentat in fundul gropii iar dupa introducerea balotului in groapa adaugati si pe margini pamant si gunoi de grajd fermentat sau turba(2-4 lopeti la groapa).

- Tasati bine solul in jurul puietilor pt.a favoriza contactul radacinilor cu acesta.

- Adancimea de plantare: partea superioara a balotului de pamant sa fie putin sub nivelul solului.

- Urmariti ca dupa plantare in jurul plantei pamantul sa ramana mai jos decat terenul din jur(o mica gropita pt. retinerea apei) sau faceti in jurul plantei un mic val de pamant circular in asa fel incat in jurul plantei sa ramana o cuva in care sa stea apa.


UDAREA

- La plantare udati din abundenta.

- Udarea se face treptat in functie de permeabilitarea solului in asa fel incat apa sa patrunda in adancime.

- Nu sunt recomandate udarile scurte si dese in perioadele calde deoarece favorizeaza aparitia bolilor.

- Peridicitatea udarii depinde de regimul precipitatiilor,dar chiar si pe seceta este suficienta o udare buna la 4-5 zile in primul an,apoi saptamanal.

- Perioada din zi pt.udare:orele 19( seara)-10 (dimineata).


TRATAMANTE
- Chiar daca in general rasinoasele sunt rezistente la boli,in functie de conditiile locale (infestare, poluare) pot sa apara probleme.

- La inceputul perioadei de incalzire a vremii, cand temperatura medie zilnica este peste 10 grade(inceputul lunii mai), se recomanda un tratament preventiv cu fungicide (topsin, merpan, ridomil,etc.).Acest tratament poate fi repetat la 2saptamani
- Cu ocazia aplicarii tratamentului se pot adauga concomitent si ingrasaminte foliare cu continut mare de potasiu si microelemente.

Tratamentul se repeta daca apar semne de infestare.


TAIERI DE FORMARE A COROANEI

- Majoritatea rasinoaselor suporta o taiere a coroanei, prin aceasta se realizeaza:
- improspatarea frunzisului
- corectarea unor defecte ale coroanei
- obtinerea unor forme deosebite

- Perioada optima de tundere:sfarsitul iernii

- Peroidicitatea tunderii :2-3ani

- Nu se face o taiere brutala a crengilor de langa tulpina doar daca sunt uscate ori in curs de uscare.

- Utilizati foarfece pentru tuns gard viu si scurtati in primul rand crengile iesite mai proeminent din coroana,apoi taiati varfurile ramurilor .

- Unele specii suporta o taiere mai brutala si se refac repede,altele nu suporta decat o taiere fina a varfului limbului frunzelor.

- Intensitatea tunderii este in funtie de capacitatea plantei de a se reface,astfel la speciile cu capacitate mare de refacere a frunzisului si taeirile pot fi mai mai puternice,iar la cele cu capacitate mica de refacere taierile vor fi mai timide(ciupind doar cativa cm din varful ramurilor).

Contact 

Garden Rustic Spatii Verzi Timisoara

Adresa: Chisoda, Str. Primaverii, nr. 62

Telefon: 0721/239.698

E-mail: gardenrustic@yahoo.com